Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Kamishibai, μια τέχνη μοναδική

Οι Παραμυθοκόρες φέρνουν στην Ελλάδα το kamishibai, μια μορφή οπτικής, συμμετοχικής αφήγησης, η οποία συνδυάζει αρμονικά το ζωντανό, προφορικό λόγο με την εικόνα.

Η τέχνη του kamishibai έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία και σημαίνει «Θέατρο από Χαρτί» (kami: χαρτί, shibai: θέατρο). Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί τον πρόδρομο των αγαπημένων γιαπωνέζικων κόμικς, manga. Με το πέρασμα του χρόνου τέχνη αυτή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας και χρησιμοποιείται για παραστάσεις σε όλο τον κόσμο ενώ έχει αναγνωριστεί η μεγάλη του καλλιτεχνική αλλά και εκπαιδευτική αξία. 

Οι Παραμυθοκόρες έχουν διερευνήσει και μελετήσει την τέχνη του kamishibai και έχουν δημιουργήσει τόσο παραστάσεις αφήγησης όσο και εργαστήρια που βασίζονται στην τέχνη αυτή. 

«Θέατρο από Χαρτί»: Στη μικρή ξύλινη σκηνή του «Θεάτρου από Χαρτί», ξεδιπλώνονται παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο καθώς οι εικόνες - όλες ζωγραφισμένες στο χέρι - διαδέχονται η μία την άλλη. Παραμύθια από την πατρίδα του kamishibai την Ιαπωνία αλλά και από την ελληνική προφορική παράδοση, από την πλούσια παράδοση της Αφρικής αλλά και παραμύθια των αδερφών Γκριμ, ένας ολόκληρος κόσμος ζωντανεύει μέσα στην χειροποίητη ξύλινη σκηνή σε μια παράσταση γεμάτη λόγο, εικόνες, χρώματα και ρυθμό. 

Η παράσταση αυτή μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε ηλικίας αλλά και στους εκπαιδευτικούς σκοπούς κάθε τάξης.

«Το δικό μου kamishibai»: Η ζωντάνια, η αμεσότητα που προσφέρει σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της αισθητικής έχουν αναδείξει το kamishibai σε ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Στο εργαστήρι αυτό συστήνουμε τα παιδιά με τις βασικές αρχές της τέχνης και στη συνέχεια τα παροτρύνουμε να φτιάξουν σε ομάδες τη δική τους παράσταση παίρνοντας έμπνευση από ιστορίες της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Τα παιδιά θα σχεδιάσουν και θα χρωματίσουν μόνα τους τις εικόνες της ιστορίας τους ενώ παράλληλα, θα φτιάξουν τη δική τους σκηνή από ανακυκλώσιμα υλικά. Το εργαστήρι κλείνει με την παρουσίαση των ιστοριών μπροστά σε όλη την τάξη.

Το εργαστήρι διαρκεί 2 ώρες
Απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας.

1 σχόλιο: