Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Kamishibai στο 5ο Νηπιαγωγείο Βούλας

Η τέχνη του kamishibai έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία και σημαίνει «Θέατρο από Χαρτί» (kami: χαρτί, shibai: θέατρο). Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί τον πρόδρομο των αγαπημένων γιαπωνέζικων κόμικς, manga. Με το πέρασμα του χρόνου τέχνη αυτή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας και χρησιμοποιείται για παραστάσεις σε όλο τον κόσμο ενώ έχει αναγνωριστεί η μεγάλη του καλλιτεχνική αλλά και εκπαιδευτική αξία. 

Οι Παραμυθοκόρες έχουν διερευνήσει και μελετήσει την τέχνη του kamishibai και έχουν δημιουργήσει τόσο παραστάσεις αφήγησης όσο και εργαστήρια που βασίζονται στην τέχνη αυτή. 

Στη μικρή ξύλινη σκηνή του «Θεάτρου από Χαρτί», ξεδιπλώνονται παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο καθώς οι εικόνες - όλες ζωγραφισμένες στο χέρι - διαδέχονται η μία την άλλη. 

Αυτές τις ιστορίες μας φέραμε και στο 5ο Νηπιαγωγείο Βούλας. Από τον ποντικό και την όμορφη θυγατέρα του μέχρι το Μισοκοκοράκο, ταξιδέψαμε με το λόγο και τις εικόνες σε τόπους παραμυθένιους. 

Στη συνέχεια, όμως, ήταν η σειρά των παιδιών να γίνουν παραμυθάδες και έτσι το κάθε ένα δημιούργησε τη δική του ιστορία με την τεχνική του kamishibai. Και τα κατάφεραν περίφημα!

Τα παιδιά μας καλωσόρισαν με χαρά!

Ο ποντικός και η θυγατέρα του

Ο Μισοκοκοράκος με συνοδεία μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου